Gázmotoros áramfejlesztők alkalmazása főként ott éri meg, ahol várhatóan sokat fog üzemelni, mivel az üzemanyagköltségben jelentős megtakarítást lehet elérni, ám a gázmotoros áramfejlesztők beszerzése nagyobb költséggel jár.

Ha fix üzemű, gázmotoros áramfejlesztőkről van szó, szükséges megemlíteni, hogy ilyen berendezést legtöbbször  úgy a leggazdaságosabb üzemeltetni (amennyiben az üzemeltetés helyéhez közel valamilyen hőigény is felmerül), hogy hőcserélők segítségével a motor által termelt hőt kivesszük a rendszerből, hisz az egyébként veszteséghőként jelentkezne, és azt a felmerülő hőigény kielégítésére használjuk.

Az ilyen rendszert kogenerációs, vagy CHP (combined heat and power) rendszernek nevezik, opcióként lehet bővíteni még egy abszorbciós hűtővel, aminek segítségével nem csak hő, hanem hűtési igény ellátása is lehetséges. 

Tehát fix helyen történő üzemelés esetén gazdaságosabb lehet egy földgázzal hajtott áramfejlesztő, azonban ennél nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a gázszolgáltató engedélye szükséges a berendezés hálózatra kötéséhez.

Jellemzően a 20 kVA feletti áramfejlesztők már nem egy eredetileg benzines gép gázszettel történő ellátásával készülnek, hanem kimondottan gázüzemre tervezik őket.

Gázmotoros áramfejlesztő szettjeink többsége illetve GM, MAN vagy MTU motorral szerelt.

Ide kattintva KÉRJE AJÁNLATUNKAT MOST!

Meglepve fogja tapasztalni, hogy problémáját milyen kedvező feltételekkel zárhatjuk rövidre!

Gázmotoros áramfejleszők karbantartása

Kogeneráció

A kogenerációs erőművel, CHP-vel (combined heat and power), azaz kapcsolt villamos- és hőenergia termelő berendezéssel ugyanabból az erőforrásból, tehát a gázmotorban a gázt elégetve (a gázmotor meghajtja a generátort, ezáltal villamos energiát termelve, illetve a gázmotor által termelt hőt hasznosítva) egyszerre állítható elő villamos- és hőenergia. Amennyiben a berendezést kiegészítjük egy úgynevezett abszorbciós hűtővel, akkor már trigenerációról (CCHP), azaz kapcsolt villamos energia, hőenergia és hidegenergia előállításról beszélünk.

Azon fogyasztóknak, akik mind villamos, mind hőenergiát használnak, energiahatékonyság szempontjából nagyon kedvező az efajta kettős energiatermelés.
A kapcsolt energiatermelés sokkal magasabb összenergetikai hatásfokkal valósítható meg, ami a primer energiahordozó megtakarításával, tehát költségcsökkenéssel, illetve kevesebb károsanyag kibocsátással jár.

Kogeneráció eljárással a hagyományos villamosenergia termelésnél jelentkező hulladékhőnek kb. a 2/3 részét lehet hasznosítani.

Ezáltal a kogenerációs erőmű hatásfoka 80-90% körüli, szemben a hagyomás villamosenergiatermelés 30-35%-os energiahatékonyságával.

Alkalmazási területek

 • távhőszolgáltató rendszerek
 • kórházak
 • szállodák
 • bevásárlóközpontok
 • közintézmények
 • uszodák
 • gyógyfürdők
 • különböző ipari üzemek
 • mezőgazdaság

A megtermelt villamosenergiával kiváltható a vásárolt villamosenergia, illetve a felesleg kedvező áron, az áramszolgáltató felé való értékesítésre is lehetőség van. A megtermelt hőt felhasználhatjuk használati melegvíz előállítására, télen fűtési célokra, illetve ipari és mezőgazdasági hőigényeket fedezhetünk vele.

Tekintettel arra, hogy a kogenerációs erőmű által megtermelt hőenergia gőz illetve melegvíz formájában jelentkezik, ezek nagy távolságba történő szállítása komoly nehézségekbe ütközik.

Ebből következik, hogy a kogenerációs erőművekre decentralizált elhelyezkedés jellemző, főként helyi energiaigényeket látnak el, elsősorban helyi hőenergia igényeket, pl. épületek hűtését-fűtését, vízmelegítést és távhőszolgáltatást. A megtermelt villamosenergia elszállítására azonban van lehetőség, amennyiban a termelő közvetlenül betáplálja azt a villamos energia hálózatba.

A gázmotorok elsődleges üzemanyaga földgáz, de lehetséges biogázzal vagy propán gázzal történő használatra is.

A kogeneráció technológia alkalmazásának előnyei tehát:

 • rendkívül kedvező hatásfok
 • jelentős energiamegtakarítás
 • független, decentralizált energiatermelés
 • szabályozható, rugalmas felhasználás
 • környezetkímélő energiatermelés

AJÁNLATKÉRÉS