Gázmotoros áramfejlesztők alkalmazása főként ott éri meg, ahol várhatóan sokat fog üzemelni, mivel az üzemanyagköltségben jelentős megtakarítást lehet elérni, ám a gázmotoros áramfejlesztők beszerzése nagyobb költséggel jár.

Ha fix üzemű, gázmotoros áramfejlesztőkről van szó, szükséges megemlíteni, hogy ilyen berendezést legtöbbször  úgy a leggazdaságosabb üzemeltetni (amennyiben az üzemeltetés helyéhez közel valamilyen hő- vagy hűtésigény is felmerül), hogy hőcserélők segítségével a motor által termelt hőt is hasznosítjuk,és azt a felmerülő hőigény kielégítésére használjuk, hisz az egyébként veszteséghőként jelentkezne.

 

Az ilyen rendszert kogenerációs, vagy CHP (combined heat and power) rendszernek nevezik, opcióként lehet bővíteni még egy abszorbciós hűtővel, aminek segítségével nem csak hő, hanem hűtési igény ellátása is lehetséges. 

 

Tehát fix helyen történő üzemelés esetén gazdaságosabb lehet egy földgázzal hajtott áramfejlesztő, azonban ennél nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a gázszolgáltató engedélye szükséges a berendezés hálózatra kötéséhez.

Fölgázmotoros áramfejlesztőkön kívül természetesen lehetőség van megújuló energiaforrások használatára is.
Biogázmotoros áramfejleszőink üzemanyaga lehet:
depóniagáz, szennyvíztelepi biogáz, kísérőgáz és az egyéb szerves anyagokból előállított biogáz

 

Gázmotoros áramfejlesztőinket és gázmotoros erőműveinket GM, MAN, Perkins vagy MTU gázmotorral szereljük.

Gázmotoros áramfejleszők karbantartása

Gázmotoros áramfejlesztő vagy gázmotoros erőmű telepítése után sem szabad megfeledkezni arról, hogy csak úgy érhetjük el a teljes üzembiztonságot, hogy a berendezéseket folyamatosan karbantartjuk.

Ez történhet eseti, egyszeri megbízással is, de mivel a gázmotoros áramfejlesztők és gázmotoros erőművek esetében legtöbbször folyamatos üzemről beszélhetünk, célszerűbb az átalánydíjas karbantartást választani.

Távfelügyeleti szolgáltatásunk segítségével levesszük a terhet a válláról!

Automatikus tesztüzem GSM/Internet kommunikáció / Automatikus hibajelzés / Távoli elérés / Kommunikáció az épületfelügyeleti rendszerekkel

Ismerje meg karbantartási rendszerünket és karbantartási csomagjainkat–> Kattintson IDE

Jelentős mennyiségű villamos energiát és hőt használ?
Szeretné csökkenteni energiaköltségeit?
Velünk BERUHÁZÁS NÉLKÜL akár 10% energiaköltség megtakarítást is elérhet!

Mi az a kogeneráció és trigeneráció…?

A kogenerációs erőművel, CHP-vel (combined heat and power), azaz kapcsolt villamos- és hőenergia termelő berendezéssel ugyanabból az erőforrásból, tehát a gázmotorban a gázt elégetve (a gázmotor meghajtja a generátort, ezáltal villamos energiát termelve, illetve a gázmotor által termelt hőt hasznosítva) egyszerre állítható elő villamos- és hőenergia. Amennyiben a berendezést kiegészítjük egy úgynevezett abszorbciós hűtővel, akkor már trigenerációról (CCHP), azaz kapcsolt villamos energia, hőenergia és hidegenergia előállításról beszélünk.

Azon fogyasztóknak, akik mind villamos, mind hőenergiát használnak, energiahatékonyság szempontjából nagyon kedvező az efajta kettős energiatermelés.
A kapcsolt energiatermelés sokkal magasabb összenergetikai hatásfokkal valósítható meg, ami a primer energiahordozó megtakarításával, tehát költségcsökkenéssel, illetve kevesebb károsanyag kibocsátással jár.

Kogeneráció eljárással a hagyományos villamosenergia termelésnél jelentkező hulladékhőnek kb. a 2/3 részét lehet hasznosítani.

Ezáltal a kogenerációs erőmű hatásfoka 80-90% körüli, szemben a hagyomás villamosenergiatermelés 30-35%-os energiahatékonyságával.

Alkalmazási területek

 • Távhőszolgáltató rendszerek
 • Kórházak, gyógyintézmények
 • Szállodák, panziók
 • Bevásárlóközpontok, plázák
 • Közintézmények
 • Uszodák, sportlétesítmények
 • Gyógyfürdők
 • Különböző ipari üzemek, logisztikai központok
 • Mezőgazdaság, állattartás

A megtermelt villamosenergiával kiváltható a vásárolt villamosenergia, ezen felül a megtermelt hőt felhasználhatjuk használati melegvíz előállítására, télen fűtési célokra, illetve ipari és mezőgazdasági hőigényeket fedezhetünk vele.

Tekintettel arra, hogy a kogenerációs erőmű által megtermelt hőenergia gőz illetve melegvíz formájában jelentkezik, ezek nagy távolságba történő szállítása komoly nehézségekbe ütközik.

Ebből következik, hogy a kogenerációs erőművekre decentralizált elhelyezkedés jellemző, főként helyi energiaigényeket látnak el, elsősorban helyi hőenergia igényeket, pl. épületek hűtését-fűtését, vízmelegítést és távhőszolgáltatást. A megtermelt villamosenergia elszállítására azonban van lehetőség, amennyiban a termelő közvetlenül betáplálja azt a villamos energia hálózatba.

A gázmotorok elsődleges üzemanyaga földgáz, de lehetséges biogázzal vagy propán gázzal történő használatra is.

A kogeneráció technológia alkalmazásának előnyei tehát:

 • rendkívül kedvező hatásfok
 • jelentős energiamegtakarítás
 • független, decentralizált(helyi) energiatermelés
 • szabályozható, rugalmas felhasználás
 • környezetkímélő energiatermelés

AJÁNLATKÉRÉS